Bilen bliver en dødsfælde på 15 minutter - Efterlad aldrig dit barn eller dyr i bilen.

Det er livsvarligt for dit barn, at blive efterladt i en bil, hvor solen bager ned på bilen. Ved temperaturer over 33 grader inde i bilen forøges risikoen for hedeslag betragteligt.


Et forsøg, hvor man lagde et termometer ind på sædet i en bil, viste, at temperaturen i løbet af blot 4 timer stiger til 85°C inde i bilen. Som videoen viser, er der allerede efter blot et kvarter fare for at centralnervesystemet påvirkes.


Hedeslag er en livstruende tilstand karakteriseret ved forhøjet krops- temperatur over 40°C og dysfunktion af centralnervesystemet, som fører til dilerium, kramper eller koma. Personer, der overlever en kropskernetemperatur på over 42°C, vil alle have en påvirkning af centralnervesystemet, som kan føre til varige hjerneskader.


Kroppens varmereguleringssystem sættes ud af spillet

Kroppens to vigtigste mekanismer til at undgå overophedning er stråling og fordampning. Når omgivelsestemperaturen er højere end kropstemperaturen, mister man evnen til at regulere gennem stråling. Når luftfugtigheden er høj, mister man evnen til at regulere igennem sved og fordampning.
Er både luftfugtigheden og temperaturen høj, tabes begge reguleringsmekanismer med overhængende fare for hedeslag.


Specielt børn har ikke udviklet særligt gode termoreguleringsmeka- nismer, og er derfor mere udsat.


De første tegn på, at man har det varmt, er at man sveder (en af reguleringsmekanismerne). Efterhånden, som man bliver varmere, vil huden blive rødblussende og tør, som følge af evnen til sved- produktion reduceres, og så sker varmeophobningen.


Hvis du opdager et barn i en overophedet bil...

Knus bilruden. Iht. straffelovens §14 kan du ikke blive straffet. Det er dog en god idé at sikre dig vidner, så det ikke bliver dine ord mod ejerens ord i en evt. retssag om hvorvidt barnet var i livsfare.


Sådan behandler du hedeslag

Det er vigtigt at få kølet kropstemperaturen ned. Læg kølige omslag omkring ankler, håndled og omkring hovedet. Det er der, blodårene løber tættest på huden, og derfor også der, vi hurtigst kan køle kredsløbet ned.


Er personen bevidstløs, ydes trinvis førstehjælp til bevidstløse. 


Vil du gerne trænes i at redde dit barn, hvis uheldet skulle være ude??